Drumul Verde

Obiectivul principal al proiectului Drumul Verde este realizarea unei platforme online care să permită dezvoltarea unei reţele de piste ciclabile la nivel naţional prin înglobarea pistelor şi iniţiativelor deja existente şi oferirea de instrumente pentru implantarea şi concretizarea altora noi. Pe lângă infrastructura propriu-zisă constituită din piste ciclabile dezvoltate local, proiectul vrea să ofere posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor locale unde drumulverde va fi aplicat prin stimularea activităţilor conexe în special legate de turism bazat pe exploatarea punctelor de atracţie locale diverse- monumente, biserici, case memoriale, bucătărie specifică, restaurante locale, afaceri locale mici.Un alt obiectiv secundar, încurajarea ciclismului ca şi activitate economică în masă,  utilizând bicicleta ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare, implicând şi costuri mai reduse la nivel de sănătate. De asemeni, s-ar oferi o alternativă securitară, economică şi valabilă la mijloacele actuale de transport în perioada propice.

Materializarea iniţiativei se va porni de la trei premise.

Gestionarea unitară a activităţilor de constituire şi promovare de către un ONG, nou infiinţat. Stabilirea echipei manageriale se va face prin vot, cu un mandat predefinit şi care să includă personalităţi cu experienţă acumulată deja în domeniul dezvoltării ciclismului dar şi alte voci din opinia publică. ONG-ul se va ocupa de gestionarea platformei online, de promovarea proiectului la scară naţională, oferirea de consultanţă noilor proiecte,  de găsirea surselor de finanţare şi sprijin local şi de acreditarea pe o bază criterială transparentă a pistelor care vor fi incluse în reţeaua drumulverde. Certificarea de către ONG a traseelor se va face pe criterii de securitate şi servicii oferite. Un proces ISO s-ar putea adopta. Ideea de bază, atunci când un ciclist, turist va decide să viziteze ân biciletă un traseu, pe timp sau lung să aibă acces la toată informaţia necesară şi să poată organiza facil şi securitar călătoria. De la meteo , la posibilele obiective de pe traseu,  asistenţă.

Aderarea de către comunităţile locale la principiul întreţinerii locale a porţiunii de piste ciclabile deservite.  Întreţinerea indicatoarelor turistice, oferirea de informaţie turistică specifică localităţii( ce oferă localitatea respectivă ca puncte de atracţie etc). Se pot imagina mai multe variante a pistelor ciclabile de la piste rustice, de la unele  întreţinute minimal- semnalizarea turistică a unui traseu prin cofolosirea drumurilor existente, la altele mai laborioase, piste asfaltate exclusiv destinate cicliştilor.

Evaluarea şi ameliorarea proiectului la capăt de mandat al unei echipe manageriale să se facă de către organisme externe.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Reţea Naţională Piste Ciclabile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s